Amylaza stabilność

Amylaza stabilność

Amylaza stabilność – jaka jest stabilność parametru amylaza w surowicy, osoczu i krwi pełnej wg różnych źródeł?

Amylaza stabilność – zestawienie tabela

Poniżej znajdziesz tabelę przedstawiającą stabilność amylazy z różnych źródeł, które znajdziesz na dole strony.

MATERIAŁ / TEMPERATURARozporządzenieSIEMENSROCHEABBOTT
Krew pełna
20‑25 °C
4 dnibdbdbd
Surowica, osocze
20‑25 °C
7 dni7 dni7 dni7 dni
Surowica, osocze
2‑8 °C
7 dnibd1 miesiąc7 dni
Surowica, osocze
<‑20 °C
1 rok>7 dnibd1 rok
AMYLAZA stabilność parametru

Legenda:

  • bd – brak danych

Uwagi: dla czytelności tabeli ujednoliciłam zakresy temperatur:

  • Roche podaje stabilność w ‑20 °C (+/i 5 °C) i 15-25 °C
  • ABBOTT przedstawia stabilność w temperaturze < -10 °C
  • Załącznik do rozporządzenia zamiast przedziału temperatur 2‑8 °C podaje: 4‑8 °C

Inne stabilności

Dział STABILNOŚCI PARAMETRÓW jest w trakcie tworzenia. Zaglądaj tu na bieżąco. Jeśli jednak chcesz, by jakiś parametr pojawił się wcześniej – zostaw komentarz pod postem. Na pewno przesunę go na początek kolejki.

Źródła:

  • Elecsys Amyl2, Cobas c 701/702, ROCHE, 2022-02
  • Amylase CH, Atellica CH, Siemens Healthineers, Rev. 02, 2019-09
  • Amylase Reagent Kit ,Alinity c, Abbott, 2018-03
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 23 marca 2006 r. z późniejszymi zmianami w sprawie standardów jakości dla medycznych laboratoriów diagnostycznych i mikrobiologicznych, Załącznik 3 MAKSYMALNY CZAS OD POZYSKANIA MATERIAŁU DO WYKONANIA BADANIA, Dziennik Ustaw Poz. 1923

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.