Amylaza trzustkowa stabilność

Amylaza trzustkowa stabilność

Amylaza trzustkowa stabilność – jak długo można wykonać badanie aktywności amylazy trzustkowej we krwi oraz w surowicy i osoczu w zależności od temperatury przechowywania?

Wszystkie zalecenia i producenci odczynników wskazują jednak, że każde laboratorium powinno określić swoje granice czasowe wykonywania badań.

Amylaza trzustkowa stabilność – tabela

MATERIAŁ / TEMPERATURARozporządzenieSIEMENSROCHEABBOTT
Krew pełna
20‑25 °C
4 dnibdbdbd
Surowica, osocze
20‑25 °C
7 dni8 dni7 dni7 dni
Surowica, osocze
2‑8 °C
7 dni1 miesiąc1 miesiąc7 dni
Surowica, osocze
<‑20 °C
1 rok1 rokbd1 rok
Amylaza trzustkowa – stabilność

Legenda:

  • bd – brak danych

Uwagi: dla czytelności tabeli ujednoliciłam zakresy temperatur:

  • Roche podaje stabilność w ‑20 °C (+/i 5 °C) i 15-25 °C
  • ABBOTT przedstawia stabilność w temperaturze < -10 °C
  • Załącznik do rozporządzenia zamiast przedziału temperatur 2‑8 °C podaje: 4‑8 °C

Inne stabilności

Dział STABILNOŚCI PARAMETRÓW jest w trakcie tworzenia. Zaglądaj tu na bieżąco. Jeśli jednak chcesz, by jakiś parametr pojawił się wcześniej – zostaw komentarz pod postem. Na pewno przesunę go na początek kolejki.

Źródła:

  • AMY-P, Cobas c 701/702, ROCHE, 2022-01
  • Amylaza trzustkowa_2 (PAMY_2), Atellica CH, Siemens Healthineers, Rev. 03, 2020-01
  • Pancreatic Amylase Reagent Kit, Alinity c, Abbott, 2017-11
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 23 marca 2006 r. z późniejszymi zmianami w sprawie standardów jakości dla medycznych laboratoriów diagnostycznych i mikrobiologicznych, Załącznik 3 MAKSYMALNY CZAS OD POZYSKANIA MATERIAŁU DO WYKONANIA BADANIA, Dziennik Ustaw Poz. 1923

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.