Amylaza trzustkowa stabilność – jak długo można wykonać badanie aktywności amylazy trzustkowej we krwi oraz w surowicy i osoczu w zależności od temperatury przechowywania?
Wszystkie zalecenia i producenci odczynników wskazują jednak, że każde laboratorium powinno określić swoje granice czasowe wykonywania badań.
Amylaza trzustkowa stabilność – tabela
MATERIAŁ / TEMPERATURA | Rozporządzenie | SIEMENS | ROCHE | ABBOTT |
---|---|---|---|---|
Krew pełna 20‑25 °C | 4 dni | bd | bd | bd |
Surowica, osocze 20‑25 °C | 7 dni | 8 dni | 7 dni | 7 dni |
Surowica, osocze 2‑8 °C | 7 dni | 1 miesiąc | 1 miesiąc | 7 dni |
Surowica, osocze <‑20 °C | 1 rok | 1 rok | bd | 1 rok |
Legenda:
- bd – brak danych
Uwagi: dla czytelności tabeli ujednoliciłam zakresy temperatur:
- Roche podaje stabilność w ‑20 °C (+/i 5 °C) i 15-25 °C
- ABBOTT przedstawia stabilność w temperaturze < -10 °C
- Załącznik do rozporządzenia zamiast przedziału temperatur 2‑8 °C podaje: 4‑8 °C
Inne stabilności
Dział STABILNOŚCI PARAMETRÓW jest w trakcie tworzenia. Zaglądaj tu na bieżąco. Jeśli jednak chcesz, by jakiś parametr pojawił się wcześniej – zostaw komentarz pod postem. Na pewno przesunę go na początek kolejki.
Źródła:
- AMY-P, Cobas c 701/702, ROCHE, 2022-01
- Amylaza trzustkowa_2 (PAMY_2), Atellica CH, Siemens Healthineers, Rev. 03, 2020-01
- Pancreatic Amylase Reagent Kit, Alinity c, Abbott, 2017-11
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 23 marca 2006 r. z późniejszymi zmianami w sprawie standardów jakości dla medycznych laboratoriów diagnostycznych i mikrobiologicznych, Załącznik 3 MAKSYMALNY CZAS OD POZYSKANIA MATERIAŁU DO WYKONANIA BADANIA, Dziennik Ustaw Poz. 1923