Białko całkowite stabilność

Białko całkowite stabilność

Białko całkowite stabilność – dowiedz się co mówią źródła na temat stabilności białka całkowitego w materiale biologicznym. Czy możesz wykonać badanie, czy nie? Sprawdź.

Wszystkie zalecenia i producenci odczynników wskazują jednak, że każde laboratorium powinno określić swoje granice czasowe wykonywania badań.

Białko całkowite stabilność – tabela

MATERIAŁ / TEMPERATURARozporządzenieSIEMENSROCHEABBOTT
Krew pełna
20‑25 °C
1 dzieńbdbdbd
Surowica, osocze
20‑25 °C
6 dni8 h6 dni1 tydzień
Surowica, osocze
2‑8 °C
4 tygodnie3 dni4 tygodnie1 miesiąc
Surowica, osocze
<‑20 °C
1 rok180 dni1 rok2 miesiące

Legenda:

  • bd – brak danych

Uwagi: dla czytelności tabeli ujednoliciłam zakresy temperatur:

  • Roche podaje stabilność w ‑20 °C (+/i 5 °C) i 15-25 °C
  • ABBOTT przedstawia stabilność w temperaturze < -10 °C
  • Załącznik do rozporządzenia zamiast przedziału temperatur 2‑8 °C podaje: 4‑8 °C

Inne stabilności

Dział STABILNOŚCI PARAMETRÓW jest w trakcie tworzenia. Zaglądaj tu na bieżąco. Jeśli jednak chcesz, by jakiś parametr pojawił się wcześniej – zostaw komentarz pod postem. Na pewno przesunę go na początek kolejki.

Źródła:

  • TP2, Cobas c 701/702, 2022-03
  • Białko całkowite II (TP), Atellica CH, Rev. 03, 2020-08
  • Total Protein Reagent Kit, Alinity C, 2017-09
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 23 marca 2006 r. z późniejszymi zmianami w sprawie standardów jakości dla medycznych laboratoriów diagnostycznych i mikrobiologicznych, Załącznik 3 MAKSYMALNY CZAS OD POZYSKANIA MATERIAŁU DO WYKONANIA BADANIA, Dziennik Ustaw Poz. 1923

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.