Białko całkowite stabilność – dowiedz się co mówią źródła na temat stabilności białka całkowitego w materiale biologicznym. Czy możesz wykonać badanie, czy nie? Sprawdź.
Wszystkie zalecenia i producenci odczynników wskazują jednak, że każde laboratorium powinno określić swoje granice czasowe wykonywania badań.
Białko całkowite stabilność – tabela
MATERIAŁ / TEMPERATURA | Rozporządzenie | SIEMENS | ROCHE | ABBOTT |
---|---|---|---|---|
Krew pełna 20‑25 °C | 1 dzień | bd | bd | bd |
Surowica, osocze 20‑25 °C | 6 dni | 8 h | 6 dni | 1 tydzień |
Surowica, osocze 2‑8 °C | 4 tygodnie | 3 dni | 4 tygodnie | 1 miesiąc |
Surowica, osocze <‑20 °C | 1 rok | 180 dni | 1 rok | 2 miesiące |
Legenda:
- bd – brak danych
Uwagi: dla czytelności tabeli ujednoliciłam zakresy temperatur:
- Roche podaje stabilność w ‑20 °C (+/i 5 °C) i 15-25 °C
- ABBOTT przedstawia stabilność w temperaturze < -10 °C
- Załącznik do rozporządzenia zamiast przedziału temperatur 2‑8 °C podaje: 4‑8 °C
Inne stabilności
Dział STABILNOŚCI PARAMETRÓW jest w trakcie tworzenia. Zaglądaj tu na bieżąco. Jeśli jednak chcesz, by jakiś parametr pojawił się wcześniej – zostaw komentarz pod postem. Na pewno przesunę go na początek kolejki.
Źródła:
- TP2, Cobas c 701/702, 2022-03
- Białko całkowite II (TP), Atellica CH, Rev. 03, 2020-08
- Total Protein Reagent Kit, Alinity C, 2017-09
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 23 marca 2006 r. z późniejszymi zmianami w sprawie standardów jakości dla medycznych laboratoriów diagnostycznych i mikrobiologicznych, Załącznik 3 MAKSYMALNY CZAS OD POZYSKANIA MATERIAŁU DO WYKONANIA BADANIA, Dziennik Ustaw Poz. 1923