Sód stabilność

Sód stabilność

Sód stabilność – jak długo można wykonać oznaczenie sodu z przechowywanej w laboratorium próbki? Co mówią na ten temat zalecenia podane przez producentów odczynników?

Wszystkie zalecenia i producenci odczynników wskazują jednak, że każde laboratorium powinno określić swoje granice czasowe wykonywania badań.

Sód stabilność – tabela

MATERIAŁ / TEMPERATURARozporządzenieSIEMENSROCHEABBOTT
Krew pełna
20‑25 °C
4 dnibdbdbd
Surowica, osocze
20‑25 °C
2 tygodniebd14 dni2 tygodnie
Surowica, osocze
2‑8 °C
2 tygodnie7 dni14 dni2 tygodnie
Surowica, osocze
<‑20 °C
1 rok30 dnitrwała1 rok

Legenda:

  • bd – brak danych

Uwagi: dla czytelności tabeli ujednoliciłam zakresy temperatur:

  • Roche podaje stabilność w ‑20 °C (+/i 5 °C) i 15-25 °C
  • ABBOTT przedstawia stabilność w temperaturze < -10 °C
  • Załącznik do rozporządzenia zamiast przedziału temperatur 2‑8 °C podaje: 4‑8 °C

Inne stabilności

Dział STABILNOŚCI PARAMETRÓW jest w trakcie tworzenia. Zaglądaj tu na bieżąco. Jeśli jednak chcesz, by jakiś parametr pojawił się wcześniej – zostaw komentarz pod postem. Na pewno przesunę go na początek kolejki.

Źródła:

  • ISE indirect Na-K-Cl for Gen.2, Cobas c 701/702, ROCHE, 2022-01
  • Zintegrowany multisensor A-LYTE (IMT Na K Cl), Atellica CH, Siemens Healthineers, Rev. 03, 2019-09
  • ICT Sample Diluent, Alinity c, Abbott, 2018-01
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 23 marca 2006 r. z późniejszymi zmianami w sprawie standardów jakości dla medycznych laboratoriów diagnostycznych i mikrobiologicznych, Załącznik 3 MAKSYMALNY CZAS OD POZYSKANIA MATERIAŁU DO WYKONANIA BADANIA, Dziennik Ustaw Poz. 1923

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.