Kategoria: Stabilność parametrów

W kategorii stabilność parametrów znajdziesz szereg informacji na temat stabilności konkretnych analitów w materiale biologicznym. Informacje te pochodzą ze źródeł podanych w postach. Należą do nich: załącznik do rozporządzenia Ministra Zdrowa w sprawie standardów jakości dla medycznych laboratoriów oraz dane podane przez trzech dużych producentów analizatorów i odczynników medycznych (SIEMENS, ROCHE, ABBOTT).

To bardzo ciekawe, że często informacje na temat stabilności bardzo znacznie się różnią.

W codziennym życiu laboratoryjnym bardzo często zdarza się, że pacjent, czy też lekarz chcą wykonać badania po jakimś czasie od pobrania krwi. Szukanie informacji w ulotkach i procedurach badawczych bardzo często trwa zbyt długo, dlatego też możesz korzystać z informacji zawartych w tej kategorii.

Jeśli chcesz, by stabilność jakiegoś parametru pojawiła się na stronie jak najszybciej – zostaw komentarz pod którymś z postów. Na pewno umieszczę tu te informacje szybciej.

CEA stabilność

CEA stabilność – w niniejszym poście umieszczam informacje na temat stabilności parametru CEA w materiale biologicznym. Uwzględniono kilka zakresów temperatur. Wszystkie zalecenia i producenci odczynników wskazują jednak, że każde laboratorium….

CRP stabilność

CRP stabilność – w tym poście znajdziesz zebrane informacje na temat białka C-reaktywnego i jego stabilności w materiale biologicznym. Wszystkie zalecenia i producenci odczynników wskazują jednak, że każde laboratorium powinno….

Amoniak stabilność

Amoniak stabilność – znajdziesz tu informacje od producentów odczynników oraz z rozporządzenia Ministra Zdrowia. Jak długo można przechowywać osocze przeznaczone do oznaczenia stężenia amoniaku? Wszystkie zalecenia i producenci odczynników wskazują….