5 najczęstszych błędów kalibracji

5 najczęstszych błędów kalibracji

5 najczęstszych błędów kalibracji! Tym postem chciałabym zaproponować Wam plebiscyt na najczęstszy błąd podczas kalibracji testów w laboratoriach medycznych. Poniżej opiszę błędy, z jakimi spotkałam się w swojej praktyce laboratoryjnej. Na końcu umieściłam głosowanie na błąd, jaki Waszym zdaniem występuje najczęściej. Wyniki ankiety będę cyklicznie umieszczać na moim profilu na facebooku i instagramie, zapraszam zatem do ich zaobserwowania (odnośniki na samym dole posta, pod ankietą).

5 najczęstszych błędów kalibracji – jakie?

  1. Niezaktualizowanie wartości kalibratora
  2. Użycie niewłaściwego kalibratora
  3. Kalibracja resztki odczynnika
  4. Nieprawidłowe przygotowanie kalibratora
  5. Użycie kalibratora po dacie ważności/stabilności

Niezaktualizowanie wartości kalibratora

Dosyć często występujący błąd w laboratorium. Ktoś wyciąga nową fiolkę kalibratora z lodówki, nie sprawdzi, czy jest to kontynuacja dotychczas stosowanego numeru LOT i… kłopoty murowane. Przy otwieraniu nowych fiolek kalibratorów należy sprawdzić, czy mają one ten sam LOT, co dotychczas stosowane. Jeśli tak nie jest, wówczas należy zweryfikować, czy wartości kalibratora się zmieniły. Niektóre systemy analityczne po wgraniu kalibratora do analizatora, automatycznie aktualizują jego wartości. Dobrym zabezpieczeniem jest dodawanie kodów kreskowych z numerem LOT do kalibratorów, wówczas aparat informuje nas o nowym numerze LOT i konieczności aktualizacji jego wartości. Jednak najczęściej konieczne jest manualne wprowadzenie numeru LOT oraz wartości kalibratora do aparatu.  Konsekwencją niezauważonej zmiany numeru LOT kalibratora może być błąd kalibracji lub nieprawidłowa kalibracja na podstawie niewłaściwych wartości zakończona nieprawidłowymi wynikami wewnątrzlaboratoryjnej kontroli jakości.

Użycie niewłaściwego kalibratora

5 najczęstszych błędów kalibracji nieprawidłowy kalibrator

Zdarza się i najczęściej kończy się błędem kalibracji. Czasem używając np. multikalibratora do dużej części parametrów biochemicznych zapominamy, że istnieją parametry, które mają swój własny kalibrator. Najlepszym zabezpieczeniem jest stosowanie kodów kreskowych dostarczonych przez producenta (jeśli takie są). Wówczas aparat nie wykona kalibracji danego testu z użyciem kalibratora do innego badania. Jednak i kody mogą nas nie zabezpieczyć, gdy do fiolek wlejemy niewłaściwy kalibrator. Niektórzy producenci rozwiązali i ten problem poprzez dostarczanie gotowych, niewymagających przelewania fiolek z kalibratorem oklejonych fabrycznie kodem.

Kalibracja resztki odczynnika

Czasem poprzez nieuwagę kalibrujemy resztkę odczynnika. Kalibracja końcówki odczynnika może spowodować, że nie starczy nam testów do wykonania kontroli jakości, a kontrola nowego odczynnika może nie spełnić kryteriów akceptacji kontroli jakości. W przypadku kilkupunktowych kalibracji końcówka odczynnika może nawet nie starczyć na jej wykonanie. Przed rozpoczęciem kalibracji najlepiej sprawdzić stan odczynnikowy i ocenić, czy kalibracja ma sens, czy może lepiej przygotować nowy odczynnik i z jego użyciem przeprowadzić kalibrację.

Nieprawidłowe przygotowanie kalibratora

Tutaj możliwości jest kilka. Jeśli mamy do czynienia z liofilizowanym kalibratorem błędy jakie mogą wystąpić to: dodanie niewłaściwej ilości rozpuszczalnika, zbyt krótkie mieszanie kalibratora, rozkalibrowana pipeta odmierzająca nieprawidłowe ilości płynów, użycie nieprawidłowego rozpuszczalnika. Przy kalibratorach gotowych do użycia zdarza się, że jest on zbyt krótko rozmrażany. Należy również mieć na uwadze, że mieszanie kalibratorów powinno przebiegać powoli, najlepiej na mieszadle hematologicznym. Wstrząsanie płynów powoduje powstawanie mikropęcherzyków powietrza, które mają wpływ na przeprowadzane w nich oznaczenia stężenia analitów.

Użycie kalibratora po terminie ważności/stabilności

Kalibratory powinno stosować się do daty ważności podanej na opakowaniu. Coraz częściej aparaty same odrzucają przeterminowane kalibratory. Każdy kalibrator po otwarciu lub rekonstytucji ma swoją stabilność w danej temperaturze – należy jej bezwzględnie przestrzegać. Dlatego każdy używany w laboratorium kalibrator należy opisywać datą otwarcia lub rekonstytucji (przygotowania).

Ankieta – 5 najczęstszych błędów kalibracji – wybierz faworyta!

Jaki Waszym zdaniem jest najczęściej występujący błąd kalibracji? Zapraszam do udziału w ankiecie poniżej!

Wspieraj autora na Patronite

Treści które mogą Cię zainteresować:

Zastrzeżenie: Treści umieszczone na stronie fremitus.pl służą celom informacyjnym i edukacyjnym. Nie stanowią one porady medycznej, nie zastępują indywidualnej porady medycznej udzielanej przez lekarza. Informacje zawarte na stronie nie mogą być podstawą stawiania diagnozy i leczenia pacjenta – w tym celu należy skontaktować się z lekarzem.

Strona główna » Kontrola jakości » 5 najczęstszych błędów kalibracji

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.