CEA stabilność

CEA stabilność

CEA stabilność – w niniejszym poście umieszczam informacje na temat stabilności parametru CEA w materiale biologicznym. Uwzględniono kilka zakresów temperatur.

Wszystkie zalecenia i producenci odczynników wskazują jednak, że każde laboratorium powinno określić swoje granice czasowe wykonywania badań.

CEA stabilność – tabela

MATERIAŁ / TEMPERATURARozporządzenieSIEMENSROCHEABBOTT
Krew pełna
20‑25 °C
7 dnibdbd24 h
Surowica, osocze
20‑25 °C
1 dzień8 h7 dnibd
Surowica, osocze
2‑8 °C
7 dni48 h14 dni7 dni
Surowica, osocze
<‑20 °C
6 miesięcybd6 miesięcybd

Legenda:

  • bd – brak danych

Uwagi: dla czytelności tabeli ujednoliciłam zakresy temperatur:

  • Roche podaje stabilność w ‑20 °C (+/i 5 °C) i 15-25 °C
  • ABBOTT przedstawia stabilność w temperaturze < -10 °C
  • Załącznik do rozporządzenia zamiast przedziału temperatur 2‑8 °C podaje: 4‑8 °C

Inne stabilności

Dział STABILNOŚCI PARAMETRÓW jest w trakcie tworzenia. Zaglądaj tu na bieżąco. Jeśli jednak chcesz, by jakiś parametr pojawił się wcześniej – zostaw komentarz pod postem. Na pewno przesunę go na początek kolejki.

Źródła:

  • Elecsys CEA, cobas e801, 2021-09
  • Antygen karcinoembrionalny (CEA), Atellica IM, Rev. 04, 2020-05
  • CEA Reagent Kit, Alinity i, 2018-09
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 23 marca 2006 r. z późniejszymi zmianami w sprawie standardów jakości dla medycznych laboratoriów diagnostycznych i mikrobiologicznych, Załącznik 3 MAKSYMALNY CZAS OD POZYSKANIA MATERIAŁU DO WYKONANIA BADANIA, Dziennik Ustaw Poz. 1923

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.